środa, 26 lutego 2014

Kultura jedzenia

Nie jest łatwo pisać o kulinariach. Nie chodzi mi o przepisy, bo przypominają one bardziej techniczną instrukcję, niż cokolwiek innego. W książkach rzadko występują zachwycające opisy dań. Ale się zdarzają. coq au vin przepis

Przykładem takiej książki może być "Cmentarz w Pradze", pióra Umberto Eco, gdzie dla głównego bohatera kulinaria to sztuka. Opisy są bardzo emocjonalne, wyraziste, czasami wręcz... pornograficzne.

Gotowanie jest niesamowicie powiązane z kulturą. Już od dawna nie jemy po to, by się najeść, ale po to, by sprawić sobie przyjemność. I nie ma w tym nic złego. Dopóki nie przekształci się w uzależnienie.

Czy można być uzależnionym od jedzenia? To ciekawe pytanie, bo przecież bez jedzenia po prostu nie bylibyśmy w stanie przeżyć. Ale problem kompulsywnego objadania się bez wątpienia istnieje. Nie wiąże się jednak z celebracją posiłków, z delektowaniem się każdym kęsem, z tworzeniem wyjątkowej atmosfery. Oj, nie. Uzależnienie od jedzenia wygląda obrzydliwie. I prowadzi do otyłości.

Musimy nauczyć się jeść w sposób bardziej wyjątkowy, nie w biegu, nie po to żeby przekąsić coś na szybko, bo spieszy nam się do pracy, albo na imprezę. Lepiej znaleźć czas, zrelaksować się przy ulubionym posiłku, poszerzyć swoje horyzonty smakowe. Bez pośpiechu. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: coq au vin przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Więcej informacji także tutaj coq au vin przepis Znazlazłem także coq au vin przepis coq au vin przepis - tekst jest OK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz