niedziela, 1 marca 2015

To jest bardzo nudny tekst, bo i dietach

Warto się zdrowo odżywiać. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, niech inni zrobią to za ciebie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą catering bezglutenowy warszawa

Moda na wege?

Być wege - warto? Cóż, z punktu widzenia etycznego zdecydowanie warto. Prawda jest tez taka, że wegetarianie (i weganie) są dużo zdrowsi, ale czy to dlatego że wykluczają mięso ze swojego jadłospisu? Niekoniecznie. Przede wszystkim ogólnie dieta nie powinna być oparta na mięsie - to zawsze jest dodatek. Nie jest tez prawdą, że wegetarianizm nie zapewnia wszystkich potrzebnych składników odżywczych - oczywiście że zapewnia! Rośliny strączkowe mają komplet białek.

Wegetarianie zwracają dużo większą uwagę na to co jedzą, dlatego ogólnie rzadziej sięgają po produkty wysoko przetworzone. Podstawą zdrowej diety jest zbilansowanie wszystkich składników odżywczych - to czy nas jadłospis zawiera mięso, czy nie, nie ma w ogóle znaczenia.


Fundamenty dietetyczne

Zdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie. Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć. Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z konsekwencjami.

Ale to wcale nie znaczy, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne. Ba - da się przygotować zdrową (ale niekoniecznie dietetyczną) pizzę, czy tez burgera. Da się odchudzić sos czosnkowy zastępując majonez jogurtem, da się wiele osiągnąć za pomocą prostych trików. Naprawdę warto - dla lepszego zdrowia i samopoczucia podchodzić do tego co jemy z dużą większą świadomością.


Dieta bezglutenowa - bardzo ostatnio modna, ma swoich zaciętych wrogów i gorących zwolenników. Jak to jest z tą nietolerancją glutenu, i czy rzeczywiście jest on źródłem wszelkiego zła? Nie będę tego oceniać, ponieważ nie o tym chcę tutaj napisać.

Przede wszystkim największymi beneficjantami w tej wojnie o gluten są oczywiście chorzy na celiakię. Wreszcie mają na rynku, w normalnych sklepach spożywczych, ogrom produktów, z których mogą wybierać. Jednak mamy też pewną paranoję. Pojawiają się produkty gluten free, które nigdy nie zawierały glutenu. Sprytna sztuczka marketingowców, wykorzystujących nowe trendy żywieniowe? Z pewnością. Nie ma glutenu w waflach ryżowych i nigdy go tam nie było - ryż, jak i pochodząca z niego mąka, po prostu tego białka nie zawierają. Takich produktów jest mnóstwo. Chipsy jabłkowe - gluten free, mleko - gluten free. Drodzy producenci - robicie sobie z klientów jaja (oczywiście gluten free)? Nie jesz glutenu i świetnie się po tym czujesz - świetnie. Ale nie daj sobie robić wody z mózgu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz