poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni powinien ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej. przepis na pierś z kaczki

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: pierś z kaczki - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: przepis na pierś z kaczki - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: pierś z kaczki z patelni - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały. Znazlazłem także filet z kaczki przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz